Het Belang van Seafood bij Migraine
- Barbara Van De Keer
- 17 okt 2024
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 2 feb
Als we terugkijken naar de evolutie van de mens, is één ding opvallend: onze hersenen zijn uitzonderlijk groot en complex in vergelijking met andere diersoorten. Deze ontwikkeling zou grotendeels te danken zijn aan onze vroege voorouders, die begonnen te leven langs kustlijnen en rivieren. Seafood, rijk aan essentiële vetzuren zoals omega 3, leverde de voedingsstoffen die cruciaal waren voor de snelle groei en ontwikkeling van onze hersenen.

Seafood, vol met gezonde vetten, vitamines en mineralen, gaf onze voorouders een evolutionair voordeel: betere cognitieve functies, efficiëntere communicatie tussen hersencellen en verbeterde overleving in uitdagende omgevingen. Zelfs nu, duizenden jaren later, speelt seafood nog steeds een sleutelrol in het ondersteunen van onze hersenen. Voor mensen met migraine kan het eten van vis en schaal- en schelpdieren helpen om het brein in balans te houden en ontstekingen tegen te gaan die vaak een rol spelen bij aanvallen.
Laten we eens kijken naar de kracht van de volgende vijf voedingsstoffen die in mosselen en andere zeevruchten te vinden zijn.
1. Omega 3: De Hersenbooster
Omega 3-vetzuren, die veel voorkomen in mosselen en andere vette vis, zijn essentieel voor een gezonde hersenfunctie. Ze verbeteren de structuur van celmembranen, wat cruciaal is voor de communicatie tussen neurotransmitters. Daarnaast ondersteunen ze de natuurlijke antioxiderende processen in je lichaam, wat helpt om oxidatieve stress te verminderen. Omdat neuro-inflammatie vaak gepaard gaat met migraine, kunnen de ontstekingsremmende eigenschappen van omega 3 helpen om migraineaanvallen te verminderen. Omega 3 helpt zelfs bij neuroplasticiteit, oftewel het creëren van nieuwe hersenverbindingen, en het wordt in verband gebracht met een vermindering van depressieve klachten en angsten.
2. Vitamine B12: Beschermt je Zenuwen
Vitamine B12 is essentieel voor de aanmaak en het onderhoud van myeline, de beschermende laag rondom je zenuwen. Zonder voldoende myeline kunnen je zenuwen beschadigd raken, wat neurologische problemen kan veroorzaken. Vitamine B12 helpt ook bij het detoxen van je lichaam en is nodig voor de afbraak van oestrogenen – belangrijk voor vrouwen met cyclusgebonden migraine. Bovendien speelt het een rol bij de aanmaak van melatonine, wat zorgt voor een goede nachtrust. Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot hoge homocysteïne, een stof die voor ontstekingen kan zorgen in je hersenen.
3. Jodium: Energie voor je Hersenen
Jodium is cruciaal voor de functie van je schildklier, die hormonen produceert die de energieproductie van je lichaam regelen. Te weinig schildklierhormoon betekent minder energie voor je hersenen, wat kan bijdragen aan vermoeidheid en verminderde hersenfunctie. Daarnaast is jodium ook belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van myeline, wat wederom cruciaal is voor een goede zenuwgezondheid.
4. Zink: Bescherming voor je Hersenen
Zink beschermt je hersenen tegen toxische overprikkeling, wat een veelvoorkomend probleem is bij mensen met migraine. Het werkt als een antioxidant en helpt dus om de vrije radicalen die worden geproduceerd door overactiviteit van de hersenen, op te vangen. Een zinktekort wordt ook vaak in verband gebracht met depressieve symptomen, dus voldoende zink kan helpen om je stemming stabiel te houden.
5. Vitamine D: De Ontstekingsbestrijder
Vitamine D is cruciaal voor het onder controle houden van ontstekingen. Bij een tekort aan deze vitamine kan neuro-inflammatie ontstaan of verergeren, wat migraine kan chronificeren. Vitamine D speelt ook een rol in de groei, overleving en het herstel van neuronen en is betrokken bij de activiteit van neurotransmitters. Bovendien reguleert het calcium in de hersenen, wat cruciaal is voor een goede informatieoverdracht tussen neuronen.
Door regelmatig voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan deze voedingsstoffen, zoals mosselen en andere zeevruchten, geef je je hersenen precies wat ze nodig hebben om optimaal te functioneren en migraineaanvallen beter te beheersen.
Voor meer ondersteuning bij het onder controle krijgen van je migraine, laat je gegevens hieronder achter voor info of een afspraak.
Comments