Migraine: Van het Vermijden van Triggers naar Flexibel Worden
- Barbara Van De Keer
- 18 feb 2024
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 15 mrt
Het managen van migraine richt zich vaak op het vermijden van bekende triggers. De gedachte is eenvoudig: vermijd de triggers en je vermijdt de pijn. Maar deze benadering is vergelijkbaar met het plakken van een pleister op een lekkende pijp zonder te begrijpen waarom de pijp barstte. Het is tijd om dieper te graven en een fundamentelere vraag te stellen: niet wat triggert je migraine, maar waarom ben je gevoelig voor deze triggers?
Neem de gebruikelijke verdachten: histaminerijke voeding, toxines, sterke geuren, een druk sociaal evenement, alcohol of een plotselinge weersverandering. Deze veroorzaken niet bij iedereen migraine, dus waarom hebben ze zo'n diepgaand effect op sommigen van ons?

Als onze hersenen 'energie' tekortkomen, worstelen ze om deze prikkels effectief te verwerken. Dit kan te wijten zijn aan verschillende factoren, waaronder stress, slaapgebrek, de foute brandstof, te weinig elektrolyten of foute balans... en meestal een combinatie. Regelmatige aanvallen kunnen de nervus trigeminus overgevoelig maken. Deze zenuw speelt een cruciale rol speelt bij migrainepijn. Hierdoor kan elke nieuwe prikkel terug heviger binnenkomen.
Je hersenen hebben een soort spamfilter (de PAG - "Periaqueductale grijs") — die de onnodige sensorische informatie moet blokkeren. Denk aan prikkels van buitenaf zoals licht, geluid, geuren etcetera, maar denk ook aan de pijnprikkels van je migraine zelf. Als deze PAG niet de nodige informatie van de omliggende hersengebieden krijgt dat alles veilig is, wordt elke prikkel als onveilig waargenomen, waardoor je hersenen hyperalert worden en je pijngrens daalt.
Moeten we dan een leven accepteren waar een simpel glas wijn met kaas en een wat slecht weer ons weerloos maken? Zeker niet. Het conventionele advies om triggers te vermijden vind ik daarom frustrerend - ze missen het grotere plaatje. Het gaat niet om het bouwen van een leven rond onze migraine; het gaat om het bouwen van veerkracht binnenin onszelf.
Laten we onze focus verschuiven naar het terugwinnen van flexibiliteit. Door ons lichaam en brein te ondersteunen en herprogrammeren, kunnen we een robuust systeem creëren dat een 'triggertje' aan kan zonder in te storten. Dit betekent kijken naar levensstijlveranderingen, voedingsondersteuning, psychische denkpatronen en overtuigingen, onze capaciteit om te detoxen en met stresshormonen om te gaan, trainen van prikkels etc. om het vermogen van onze hersenen te herstellen om met potentiële triggers om te gaan. Triggers vermijden is slechts een tijdelijke overlevingsstrategie, geen genezing. Om migraine echt onder controle te krijgen, moeten we dieper kijken en een veerkrachtiger systeem opbouwen.
Bij de Migrainekliniek geloven we in een holistische aanpak voor van migraine — een die gebaseerd is op het individu en de complexiteit van de aandoening omarmt. Samen kunnen we werken aan een individuele aanpak waar migraines niet langer je leven dicteren.
Comments