Zwarte Chocolade & Migraine: Do or Don’t?
- Barbara Van De Keer
- 11 feb 2024
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 15 mrt

Sommigen denken nog steeds dat chocolade een migrainetrigger is, omdat ze merken dat ze meer chocolade gaan eten net voor een aanval. Er zijn echter meerdere redenen waarom zwarte chocolade juist goed is voor migrainelijders, en de verhoogde zin in chocolade een poging kan zijn van je lichaam om tekorten aan te vullen die tot een aanval leiden.
Magnesium
Een van de voordelen van zwarte chocolade voor migrainelijders is het magnesiumgehalte. Bij migraine ontstaat er eerst een vasoconstrictie, en daarna als reactie een vasodilatatie. Het is op het moment van deze dilatatie dat we pijn krijgen. Je bloedvaten gaan dus eerst verkrampen en gaan daarna als een soort van rebound-effect te hard ontspannen. Bepaalde vormen van magnesium, zoals magnesiumcitraat, kunnen de bloedvaten helpen ontspannen, zodat ze minder makkelijk gaan verkrampen.
Andere vormen van magnesium, zoals magnesiumbisglycinaat, remmen de activiteit van glutamaat in de hersenen, waardoor je neuronen makkelijker tot rust komen.
Het is echter belangrijk op te merken dat zwarte chocolade waarschijnlijk voornamelijk magnesiumoxide bevat, dat minder goed wordt opgenomen door het lichaam. Dit betekent dat hoewel de drang begrijpelijk is, het consumeren van chocolade alleen niet voldoende is om een magnesiumtekort voldoende aan te vullen met de juiste vormen.
Kalium
Bovendien bevat cacao ook kalium, een mineraal dat een cruciale rol speelt bij de neuronale activiteit. Terwijl natrium het signaal in het neuron activeert, brengt kalium het neuron terug in ruststand. Wanneer je hersenen overactief zijn (wat typisch is bij migrainelijders), verbruiken ze dus extra veel natrium en kalium. Natrium en kalium moeten in balans zijn ("homeostase”) om de prikkeloverdracht in je hersenen te verzorgen. Maar je moet wel al een halve kilo chocolade eten om in de buurt te komen van de dagelijkse behoefte voor een ‘normaal’ persoon (als in “geen migrainelijder”).
Endorfines
Een ander interessant aspect van cacao is fenylethylamine (PEA), een stofje dat de spamfilter (de "PAG") in onze hersenen ondersteunt. Bij chronische pijn doet vaak die PAG zijn werk niet (meer) voldoende, waardoor te veel prikkels als gevaar of pijn worden ervaren (bvb een stevige parfumgeur), en je hersenen overactief worden om zo alert te zijn voor het "dreigende gevaar".
Hoewel de exacte hoeveelheid PEA in chocolade onbekend is, lijkt het onwaarschijnlijk dat de hoeveelheid in chocolade voldoende is om een verstoorde spamfilter te corrigeren.
Spijsvertering
Zwarte chocolade ondersteunt de spijsvertering doordat het de pancreas triggert in het vrijmaken van de spijsverteringssappen. Daardoor kunnen we meer voedingsstoffen opnemen, en ons meer van de nodige energie, mineralen en vitaminen voorzien waardoor de energieproductie in onze hersenen ondersteund wordt. Chocolade alleen zal echter niet het verschil geven tussen voldoende energie of onvoldoende energie voor je hersencellen.
Suiker of zoetmiddelen
Te veel suiker eten resulteert in insulineresistentie. Hierdoor krijg je hevige pieken en dalen in de energie voor je hersenen. Eet je dus melkchocolade of witte chocolade, dan krijg je veel suiker binnen en dat kunnen we dus niet aanraden.
Ook chocolade met zoetmiddelen kan je glucosespiegel in de war brengen, waardoor de energievoorziening naar je hersenen in de problemen kan raken. Bovendien zijn sommige zoetstoffen zoals aspartaam neurotoxisch.
Lood en Cadmium
Cacao kan ook sporen van zware metalen zoals lood en cadmium bevatten, die neurotoxisch zijn. Gelukkig bevat chocolade ook zink, dat kan helpen bij het ontgiften van deze zware metalen. Of deze elkaar compenseren is wel een terechte vraag.

Conclusie
Dus, wat is de conclusie? De drang naar chocolade bij migraineaanvallen is begrijpelijk en kan een teken zijn dat het lichaam bepaalde tekorten probeert aan te vullen. Zwarte chocolade heeft zeker voordelen, maar zal als anti-migraine-strategie tekort schieten. Suppletie kan noodzakelijk zijn om je bezige brein van de nodige stoffen te voorzien.
Wil je zowel van de smaak als de voordelen genieten, kies dan voor zwarte chocolade met minstens 80% cacao, vermijd kunstmatige zoetstoffen en eet het met mate. Als je ook je spijsvertering wil ondersteunen, eet je het best je stukje chocolade na de maaltijd.
Maar bovenal, geniet ervan!
Comments